Pedodonti Hakkında

Anne,Hekim,İnsan

BAŞARILI ve DENEYiMLi ÇOCUK DiŞ HEKiMi GÜLCAN ŞAHiN / iNAYDIN DERGiSi EYLÜL 2019 SAYISI RÖPORTAJI

Kendinizi 1 cümle ile tanıtın dersek…

Çocuklarına, mesleğine ve doğaya aşık, Aydın 'da yaşamayı çok seven, enerjisini insanların gülümsemesinden alan bir hekimim :)

Hekim olmaya nasıl karar verdiniz ?

Aslında konservatuara gitmek istiyordum ama öğretmenlerim derslerim iyi olduğu için müziği hobi olarak yapmamı önerdiler. Lise son yılında hem dişlerime bakım yapan hemde harika gitar çalan müzisyen bir hekimle tanıştıktan sonra, onun gibi diş hekimi olmaya karar verdim. 2006 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini derece ile bitirdim. Uzmanlığımı ise İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde tamamladım. Halen yurt içi yurt dışı akademik çalışmalarda aktif olarak görev almaktayım.

  • devamını okumak için tıklayın...
  • TvDEN'de Günaydın Ege

    ÇOCUK DiŞ HEKiMi GÜLCAN ŞAHiN TvDEN'de GÜNAYDIN AYDIN Programının konuğu oldu

    TvDEN ekranlarından yayınlanan Günaydın Ege programında Çocuk ve Bebeklerde Ağız ve Diş Sağlığı hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

    Çocuk ve Bebeklerde ağız ve diş sağlığı hakkında bilgiler veren Şahin, izleyicilerden gelen sorulara da yanıt verdi.

  • programı izlemek için tıklayın...
  • Pedodonti Hakkında

    Pedodonti Nedir?

    Pedodonti (Çocuk Diş hekimliği), 0-16 6ti (Çocuk Dişhekimliği), 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır. Pedodonti, bebeklik çağından itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesi gelişimini takip ve tedavi eden, aynı zamanda koruyucu önlemleri de içine alan diş hekimliği dalıdır.

    Pedodontist Kime Denir?

    Çocuk dişlerinin tedavisinde neden pedodontist tercih edilmeli?

    Pedodontistler, diş hekimliği fakültelerinden mezun olduktan sonra, ilgili fakültelerin pedodonti anabilim dalında doktora eğitimini (4-6 yıl) tamamlayarak pedodonti uzmanı olmaya hak kazanırlar.Çocuğunuzun diş tedavilerini gerçekleştirecek doktorun pedodonti uzmanı olması, ilerde oluşabilecek diş hekimi korkusunu ortadan kaldırarak, çocuğunuzun daha uyumlu ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli birey olması konusunda atılacak önemli bir adımdır. Çünkü pedodontistler, ?önce dişi değil, çocuğu düşün? felsefesi doğrultusuna uygun psikolojik yaklaşımlar ile önce çocuğun sevgi ve güvenini kazanmayı hedefler daha sonra kolaydan zora, kademeli bir tedavi yaklaşımı ile ağrısız bir şekilde diş tedavilerini gerçekleştirmeyi amaçlar.

    İlk Diş Muayenesi

    İlk diş muayenesi ne zaman yapılmalı?

    Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ve Amerikan Pediatri Birliği ilk süt dişinin sürmesi ile birlikte en geç 1 yaşından itibaren bir diş hekimi muayenesinin gerekli olduğunu belirtmektedirler.İlk süt dişinin sürmesi ile birlikte (ortalama 6. ay) bebeğinizin diş ve diş etleri parmağınıza doladığınız temiz bir tülbent, gazlı bez, piyasada satılan özel temizleme mendilleri veya parmak fırçaları ile yapılmalıdır. Bir yaşından itibaren gazlı bez veya tülbent ile temizlemeyi bırakıp yaşına uygun diş fırçası ile macunsuz olarak yada Fluorid içermeyen diş macunu ile diş ve diş etlerini temizleyebilirsiniz.1-3 yaş arası macunsuz veya Fluoridsiz diş macunu 3-6 yaş arası düşük doz (500 ppm) Fluorid içeren diş macunu ile fırçalama yapılmalı.

    Pedodontistler ne yapar? Nasıl yapar?

    Pedodontistler, diş hekimliğinde yapılan tüm tedavileri çocuk hastaya özel bir şekilde uygulayabilir:

    Çocuk için en uygun muayene ve tedavi teknikleriyle diş tedavilerini bir oyuna çevirir. Bu şekilde çocuklarda diş hekimi korkusu oluşmaz. Çürük risk grubunu belirler ve buna yönelik koruyucu-önleyici uygulamalar (fissür örtücü, yerel fluorid uygulaması gibi) yapar. Büyüme-gelişim sırasında çene gelişiminin ve diş çıkarmanın takibini yapar, koruyucu ortodontik tedavilerle olası diş çapraşıklıkları önlenmiş olur. Kalıcı dişlerin eksik olduğu durumlarda dişli protezler yaparak estetik görünümü ve çiğnemeyi iyileştirir. Özel bakım ihtiyacı duyulan çocukların diş tedavilerini yapar.

    Süt dişleri ne zaman düşer? Hangi süt dişleri dökülür?

    Çocuklar ağızlarında bulunan süt dişleri ile bir süre gelişim evresini tamamlarlar. Peki süt dişleri ne zaman düşer? Hangi süt dişleri dökülür?

    Süt dişleri ağız sağlığı açısından son derece önemlidir. Süt dişleri genellikle 5 yaşından sonra dökülmeye başlarlar. İlk çıkan süt dişleri ile son çıkan süt dişlerinin ortalama tamamlanma süresi 3 yılı kapsamaktadır. Süt dişleri alttan diğer dişlere baskı yapmaya başlayarak dökülmeye başlarlar. Çocuğun 5 yaşına geldikten sonra dişlerinde sallanma ve damakta yaşanan bir takım hisleri hissedebilirler. Bu durum artık dişlerin dökülme ve yenilenme aşamasıdır. Yapılan tahminlere göre hangi süt dişlerinin sırayla düşeceğine dair bir bilgi gözlenmemektedir. Yalnızca bu süreyi tetikleyen bir takım etmenler vardır. ÖN KESİCİ DİŞLER: Genellikle ilk ön kısımlarda boşluklar oluşur ve ilk düşen dişlerdir. Ortalama 5-6 yaşlarında düşmeye başlayabilirler. KESİCİ YAN DİŞLER: Bu dişler 6-6.5 yaş aralığında düşmeye başlarlar. KÖPEK DİŞLERİ: Bu dişler 9, yaşından itibaren dökülmeye ve yenilemeye başlar. ARKA DİŞLER:10 yaşından itibaren dökülmeye başlar ve zamanla yerine yenileri büyüyüp gelişir. ÜST DİŞLER KESİCİ ÖN VE YAN DİŞLER: Bu dişlerde ortalama 6,5 yaşından itibaren dökülme ye başlar. İLK AZI VE KÖPEK DİŞLERİ: İlk azı dişleri genellikle 9,5 yaşından itibaren, köpek dişleri ise 10,5 yaşından itibaren dökülmeye başlar. ARKA AZI DİŞLER: En son çıkan bu dişler genelde 10,5 yaşından sonra dökülmeye ve yenilenmeye başlayacaktır.